جهان بیش از آنچه فکرش را بکنیم در حال پیشرفت است. کشورهای توسعه یافته هر روز تکنولوژیهای عجیب و غریب جدیدی رو میکنند. رباتهایی که ظرافت حرکتی و هوشی شبیه انسان دارند، واقعیت مجازی که میتوان با آن به همه جای دنیا سفر کرد، اینترنت اشیا و متاورس. اما واقعا متاورس چیست؟ دنیایی که همه درباره آن صحبت میکنند!
متاورس (Metaverse) دنیایی دیجیتال است که در فضای وب شکل میگیرد. مثلا تصور کنید که واقعا در دنیای بازی هرکول حضور داشتید یا میتوانستید ماجراجوییهایتان در بازیهای دیجیتالی را به صورت واقعی تجربه کنید. چنین اتفاقی در فراجهان یا Metaverse اتفاق میافتد.
این اصطلاح از دو کلمه Meta به معنی فرا یا فراتر و Universe به معنی جهان تشکیل شده است. جالب است بدانید که این کلمه به همراه اصطلاح آواتار (Avatar) برای اولین بار توسط نیل استیونسن و در کتاب سقوط برف در سال ۱۹۹۲ استفاده شد. دنیایی سه بعدی که از آواتار مردم تشکیل شده بود. تا به حال فیلم آواتار ساخته جیمز کامرون را دیدهاید؟ تقریبا چیزی شبیه به آن. با این تفاوت که دنیای آواتار کاملا واقعی بود و ذهن افراد در این دو مکان با هم ارتباط برقرار میکرد؛ اما متاورس کاملا دیجیتالی است و وجود فیزیکی ندارد.
برای آشنایی بیشتر با مقوله جالب و جذاب عصر متاورس تا آخر مقاله همراه ما باشید!
در ادامه این مقاله میخوانید:
متاورس چیست؟

متاورس فرضیهای از نسل بَعدی اینترنت است که از محیطهای مجازی سه بعدی آنلاین غیرمتمرکز و پایدار تشکیل میشود. این دنیای مجازی از طریق هدستهای واقعیت مجازی، عینکهای واقعیت افزوده، گوشیهای هوشمند، رایانههای شخصی و کنسولهای بازی قابل دسترس خواهد بود. (منبع)
متاورس موضوع جدیدی نیست ولی در چند ماه گذشته به خاطر اتفاقاتی که در این زمینه در کمپانی فیسبوک رخ داده است، خیلی خبرساز شده است. عصر متاورس آنقدر اهمیت دارد که این غول فناوری بودجه زیادی به آن اختصاص داده است. از طرفی نام هولدینگ بزرگ فناوری خود را که شامل فیسبوک، اینستاگرام، واتساپ و … بود و پیش از این به نام کمپانی فیسبوک شناخته میشد، به “متا” تغییر داده است.

درست است که متاورس در فارسی به فراجهان برگردانده شده است، اما بهترین معادل فارسی آن عبارت “واقعیت دیجیتال جایگزین” است.
چون واقعیتی است که در دنیای دیجیتال قرار دارد و جایگزین زندگی واقعی میشود.
در این زمینه یک سری سوال پیش میآید. مثلا اینکه:
- چه اتفاقی برای مشاغل میافتد؟
- اقتصاد چه تغییری میکند؟
- سبک زندگی چطور خواهد بود و چه تغییری میکند؟
اگر قرار است مردم در متاورس حضور داشته باشند، باید پاسخی برای این سوالات وجود داشته باشد.
متاورس مرحله جدیدی از اینترنت است که عامل ترکیب واقعیت افزوده (AR)، واقعیت توسعهیافته (XR) و واقعیت مجازی (VR) با دنیای فیزیکی ما خواهد بود؛ متاورس نقطه اتصال زندگی واقعی و دیجیتالی است. (منبع)
قبل از ورود به دنیای متا بگذارید کمی در مورد آینده صحبت کنیم.
آینده چیست؟

قبل از هر چیز بگذارید کمی در مورد مبحث مهم آیندهپژوهی صحبت کنیم. آیندهپژوهی میگوید هر چیزی که قابل تصور است، امکانپذیر است. در واقع آینده ترکیبی از آیندههای:
- مطلوب
- باورپذیر
- و ممکن
است. هر چقدر این آینده به این سه مورد نزدیک باشد، احتمال وقوع آن بیشتر است.
این سه مورد اکثرا تحت تسلط غولهای تکنولوژی و قدرتی است که آنها دارند. مثلا شاید این آینده مطلوب اکثریت جامعه نباشد و خیلی از افراد بگویند که دنیای کنونی که ارتباطات در آن واقعیتر است را بیشتر دوست داریم؛ اما واقعیت این است که این تغییرات در حال انجام است. چه دوستش داشته باشید و چه نه!
مثلا گاهی تکنولوژی از آن چیزی که ما فکرش را میکنیم فراتر میرود و از تسلط ما خارج شود. مثل اتفاقی که در فیلمهای علمی-تخیلی رخ میدهد و رباتها قدرتمندتر از انسانها میشوند و در نهایت بر آنها تسلط پیدا میکنند.
آینده برای چه کسانی ساخته شده است؟
شغلهای مختلفی در آینده تعریف میشوند که در حال حاضر هیچ تصوری از آنها نداریم. برای اینکه یک سری افراد در این سمتها مشغول شوند، باید به آنها آموزش داده شود. جالب است بدانید که همه نسلها نمیتوانند از پس چنین کاری بربیایند. چون در حال حاضر سه تفکیک نسلی داریم:
- نسل X: نسلی که متولد ۱۹۶۵ تا ۱۹۸۰ است و از دنیای اینترنت و دیجیتال تنها کار با کامپیوترهای شخصی را تجربه کرده است.
- نسل Y: نسلی که بین ۱۹۸۱ تا ۱۹۹۵ به دنیا آمده و در بخشی از زندگی خود از گوشیهای هوشمند استفاده کرده است.
- نسل Z: و در نهایت نسلی که متولد ۱۹۹۶ به بعد است. این نسل با دنیای دیجیتال ارتباط خوبی دارد.
کاراکترهای Z یک تفاوت اساسی با نسل X و Y دارند:
- این افراد ذهنیتی تولیدی یا ساخت و سازی ندارند و ارزش واقعی را در دیتا میبینند
- معتقد هستند مسائل و چالشها از طریق پیدا کردن الگوریتم حل میشوند
- الگوی فکری این افراد آنالوگ یا خطی نیست و همه چیز را تصاعدی میبینند
- و برای توسعه کسب و کار نه تنها امکانات دیجیتال، بلکه ذهنیت دیجیتال دارند
پس کسب و کار برای این نسل خیلی متفاوت است و همه چیز را ممکن و راحت میدانند.
جهان آینده، رویاپردازی یا واقعیت؟
برخی تصور میکنند متاورس و وجود دنیایی واقعی در فضای دیجیتال بیشتر شبیه به خیالپردازی است. اما این موضوع امکانپذیر است و همین الان هم مورد استفاده قرار میگیرد. برای اینکه رویا یا واقعیت بودن این موضوع را بهتر متوجه شویم، باید به تاریخچه وب و اینترنت سر بزنیم.
متاورس نسل جدید اینترنت است. فضای web3 یا نسل سوم اینترنت همان اتفاقی است که عصر متاورس برای ما رقم زده است. البته هنوز در فضای web2 قرار داریم و وارد نسل سوم نشدهایم؛ اما در چند سال اخیر جرقههایی از حضور در این فضا زده شده است.
نسل اول اینترنت هم که بیشتر کاربردهایی نظامی داشت و دولت آمریکا از آن استفاده میکرد. بعد هم به کامپیوترهای خانگی رسید.
- نسل اول: اینترنت فضای تعاملی نداشت و صرفا متنها رد و بدل میشدند و تنها موقعیتی برای دیجیتالی شدن متن بود.
- نسل دوم: دنیای تعاملات بیشتر از طریق متن، تصویر و ویدئو بود. وبسایتها و فروشگاههای اینترنتی در این دوره به وجود آمدند و با اسمارت فونها همه این اتفاقات تصاعدی رشد کرد. یاهو مسنجر، فیسبوک، وایبر، تلگرام و اینستاگرام سریعا جای خود را به دیگری دادند.
شاید تا ۲۰ سال پیش تماس از طریق واتساپ با یک نفر دیگر در آن سر جهان بیشتر شبیه به یک رویاپردازی بود. اما این اتفاق در حال حاضر خیلی راحت رخ میدهد. بنابراین شاید متاورس هم تا ۲۰ سال آینده امری طبیعی باشد.
۳. نسل سوم: تعاملات اجتماعی به شدت گسترده میشود. اگر در حال حاضر صدا و تصویر یکدیگر را در اینترنت به اشتراک میگذاریم، در نسل سوم عواطف و احساسات به اشتراک گذاشته میشوند. مثلا ممکن است بو، مزه و حتی حس لامسه از طریق فضای مجازی درک شوند!
خیلی عجیب شد نه؟
پاندمی کرونا، تسریع یا ترغیب؟

تا قبل از اینکه بیماری کرونا سرتاسر جهان را درگیر کند، جلسات گروهی آنلاین به صورت تصویری برای خیلیها عجیب بود. اما کرونا باعث شد که حتی کارمندان و مدیر یک شرکت که حتی همه در یک شهر زندگی میکنند، مجبور به برگزاری جلسات آنلاین شوند.
اما امروز تکنولوژی یک گام فراتر رفته است و کمپانیهای مایکروسافت و فیسبوک از فضای کار تعاملی خود در فضای وب رونمایی میکنند. در جلسات آنلاین معمولی که در google meet برگزار میکنیم، صدا و تصویر به اشتراک گذاشته میشوند. در این فضا نمیتوان همزمان با هم صحبت کرد یا صفحه را جا به جا کرد یا کنترلی روی آن داشت. اما در فضای تعاملی عصر متاورس میتوانیم به صورت سه بعدی و کامل با هم تعامل داشته باشیم و دیتاها را با هم به اشتراک بگذاریم. هر تعداد نفر که باشیم!
دورکاری به این صورت در جهان بسیار فراگیر شده است. گرچه در ایران هم با استفاده از نسل دوم اینترنت جلسات آنلاین برگزار میشود و خیلی از کارمندان دورکار هستند؛ اما هنوز خبری از متاورس نیست.
حضور در متاورس به جلسات کاری ختم نمیشود و میتوان از این فرصت برای برگزاری مهمانی، دورهمی و هر گردهمایی استفاده کرد. مثلا در تصویر سمت چپ بالا تولد دختری از نسل Z را میبینیم که جشن خود را در اینترنت و با حضور مجازی دوستانش برگزار کرده است. ولی در تصویر سمت راست جشنی که در دنیای متاورس برگزار شده است و انسانها با آواتارهای خود در این فضا حضور دارند.
متاورس واقعیتهای زندگی را به دنیای مجازی که همه استانداردهای دنیای واقعی را دارد، منتقل میکند.
پروژه های متاورس در مشاغل مختلف هم رخ میدهد. در واقع مشاغل آینده آنقدر عجیب خواهند بود که اشاره به آنها هم شوخی به نظر میرسد. مثلا دیزاینر تولدهای مجازی، تولید کیک تولد مجازی، کارآگاه داده و همه مشاغلی که به گونهای به Metaverse ارتباط دارند. مثلا به برنامهنویسهایی نیاز داریم که طعم و بو را در دنیای متاورس شبیهسازی کنند.
تعاملات مالی چطور اتفاق میافتد؟
تا به حال به این فکر کردهاید که پول در متاورس چیست و چگونه خواهد بود؟ وقتی در مورد شغل صحبت میکنیم، مسلما حرف پول به میان میآید. به نظر شما مبادلات مالی چطور اتفاق میافتد؟ آیا کریپتوکارنسیها یا رمزارزها در این زمینه کاربرد خواهند داشت؟ مسلما!!
البته در این زمینه فقط رمزارزها کاربرد ندارند و ارزهای دیجیتال یا توکنهای NFT هم تبادل میشوند.
اقتصاد دیتا، مهمترین موضوع اقتصادی آینده است.
با هر کاری که در اینترنت انجام میدهیم، در حال تولید دیتا هستیم. پس قطعا اقتصاد دیتا جزو جدایی ناپذیر عصر متاورس خواهد بود. برخی از دیتاهایی که تولید میشوند دارای ارزش هستند. مثلا در حال حاضر تعدادی از عکسها یا ویدیوهایی که در فضای مجازی وایرال شدهاند، تبدیل به توکن NFT شده و فرد خاصی آنها را به مالکیت خود درآورده است. خیلی از هنرمندان که آثار هنری فیزیکی و دیجیتالی درست میکنند، از طریق فروش آنها به صورت NFT درآمد خوبی کسب کردهاند.
رمزارزها و ارزهای دیجیتال در سیستمی به نام بلاکچین مبادله میشوند.
اولین مدل جا یه جایی دیجیتال، تَهاتُر دیجیتال بود.
وقتی شما پست شخصی را در اینستاگرام لایک میکنید، به داده او ارزش میدهید. در عوض او به شما سبک زندگی، سرگرمی، اطلاعات و دانشی را منتقل میکند. اما با روی کار آمدن ارزهای دیجیتال، این انتقال جنس مالی پیدا کرده است. در واقع:
ارزهای دیجیتال یکی دیگر از واسطههای جا به جایی ارزش در دنیای مجازی هستند.
در آینده نزدیک پرداخت دیجیتال در اینستاگرام در ازای مشاهده پست افراد راهاندازی میشود. مثلا بلاگری که محتوای آموزشی تولید میکند، فقط لایک و کامنت از شما دریافت نمیکند. بلکه مقادیر بسیار کمی از ارزهای متاورس مثلا یک هزارم بیت کوین را از شما دریافت میکند.
قراردادهای هوشمند نیز در این زمینه اهمیت زیادی پیدا میکنند. مثلا زمانی که زندگی شخصی ما و تکنولوژی یکپارچه میشود، شما فایلی آموزشی از پلتفرم خاصی میبینید و این آموزش در زندگی شخصی شما تاثیر دارد، قراردهای هوشمند که در بستر بلاکچین هستند، هزینه آن آموزش را از زندگی شما برداشته و به فرد دیگری منتقل میکنند.
قراردادهای هوشمند، یک سری قرارداد در بستر بلاکچین هستند. برای آشنایی بیشتر با این موضوع جذاب و پیشرفته، مقاله قرارداد هوشمند چیست؟ را مطالعه کنید.
عناصر اصلی تشکیلدهنده متاورس چیست؟

متاورس دنیایی گسترده است و المانهای متنوعی در آن نقش دارند. اما به طور کلی چهار عنصر کلی آن را تشکیل میدهند. عناصری مثل:
- NFT
- بلاکچین
- ارز دیجیتال
- تعاملات اجتماعی
NFT چیست؟
برای اینکه بهتر متوجه این موضوع شوید، فرض کنید یک نقاشی باارزش وجود دارد که تنها یک نسخه از آن موجود است. بقیه نسخهها کپی یا جعلی هستند. همه چیزهای باارزش از تابلوی نقاشی تا جنسی عتیقه میتوانند از طریق بلاکچین و در قالب NFT فروخته شوند.
یکی دیگر از مثالها مربوط به طرحهای یونیکی است که کمپانیهای بزرگ میفروشند. مثلا افرادی که میخواهند لباس منحصربهفردی داشته باشند، به کمپانیهای معروفی مثل نایک و آدیداس سفارش میدهند و طرح موردنظر آنها به صورت توکن به آنها فروخته میشود و تنها یک نسخه از آن وجود خواهد داشت.
NFT هر چیز منحصربهفرد و یونیکی است که توکِنایز شده و به فروش میرسد.
البته تعاملات در بستر بلاکچین لزوما از طریق توکنها و رمزارزها نیست. ممکن است در آینده پول دولتی دیجیتال به وجود بیاید و همه از همین طریق مبادلات خود را انجام دهند. پشتوانه چنین پولهایی بانک مرکزی نیست و ارزشهایی است که در قالب دیتا مبادله میشود.
خرید و فروش در عصر متاورس

چه باور کنید و چه نه، دو تصویر بالا نشان دهنده مثالی از خرید متاورس است. یک خرید زمین در متاورس که چندین میلیون دلار بابت آن پرداخت شده است یا کشتی تفریحی که بیش از ۶۰۰ هزار دلار به فروش رفته است. چرا چنین پولهایی بابت چنین طرحهایی پرداخت میشود؟ این سوال جواب مشخصی ندارد. ولی شاید کلکسیونرها چنین خریدی میکنند یا برخی هم این کار را برای سرمایهگذاری و فروش آن در آینده به قیمتهای بالاتر انجام میدهند. برخی هم این کار را انجام میدهند تا از متاورس حمایت کنند.
جالب است بدانید که اولین توییتی که جک دورسی منتش کرد، چند ماه پیش تبدیل به توکن شد و فردی ایرانی آن را به قیمت ۶ میلیون دلار خریداری کرد!
یکی از ویژگیهای اصلی این تبادلات این است که به هیچ وجه قابل جعل نیست و مستندات آن همه در بستر بلاکچین قرار دارد.
کمپانی بزرگی مثل گوچی باغ یا فضایی در متاورس به وجود آورده است و صنعت فشن را در این دنیا توسعه میدهد. وقتی برندهای بزرگی مثل نایک، گوچی و آدیداس وارد چنین دنیایی میشوند، اهمیت این فضا در آینده نزدیک بیشتر مشخص میشود. قاعدتا ما هم باید به فکر ورود در این فضا باشیم. هر شغل و هر فرد به نوبه خود فرصت حضور در این دنیا را دارد.

مثل همان مثال مهمانی در متاورس که در بخشهای قبلی گفتیم، مشاغل مختلف از تولید لباس و کفش گرفته تا برگزاری مراسمهای مختلف، قنادی و … میتوانند شغل خود را به این فضا وارد کرده و توسعه دهند.
مثلا موضوع آموزشی که در فایلی به صورت PDF ذخیره میشود و در بستر بلاکچین فروخته میشود. همین الان خیلی از طراحان ایرانی نقاشیها و طرحهای دیجیتالی میکشند و آن را به صورت توکنهای NFT در بستر بلاکچین به فروش میرسانند. افرادی هم که علاقه دارند این طرحها را برای کلکسیونهای خود خریداری میکنند.
بازیها هم در متاورس جایی دارند؟
بازیها یا گیمهای مختلفِ دیجیتالی طرفداران زیادی دارند و هر روز بازیهای متنوع و جدیدی عرضه میشود. شاید بتوان گفت بازیها بخش مهمی از متاورس هستند و بازیهای قدیمی مثل آتاری، نسل اولیهای از عصر متاورس به حساب میآیند.
بازیها در ابتدا تک بعدی بودند ولی بازیهای الان فوقالعاده تعاملی هستند و با دنیای واقعی ترکیب میشوند. مثلا سلامت فیزیکی آواتاری که با آن بازی میکنید، چاقی یا لاغری آن و … در موفقیت و برنده شدن شما تاثیر دارد. مثلا ممکن است معادل اتفاقی که در واقعیت برای بدن شما میافتد – چاق یا لاغر میشوید، عضله میسازی یا آسیب میبینید – در دنیای متاورس نمایش داده شود.
حتی معادل اتفاقات اجتماعی که برای شما رخ میدهد، در واقعیت دیجیتالِ جایگزین هم دیده میشود. البته میتوانیم واقعیتهایی را که در این دنیا تجربه میکنیم به صورت دلخواه به متاورس اضافه کنیم.
هر کسی با هر نوع شغلی که دارد، میتواند یک کمپانی در دنیای متا راهاندازی کند. البته امروز و در حال حاضر این موضوع پذیرفته نیست؛ ولی باید خودتان را برای دنیای متا در آینده نزدیک آماده کنید. به هر حال کمپانیهای بزرگ به دلایل موجهی در حال ورود به این دنیا هستند و ما هم این فرصت را داریم که این موقعیت را در نظر بگیریم و در سالهای آینده کسب و کار خود را وارد آن کنیم.
به هر حال دنیای متا خیلی وابسته به گیم و بازیهای دیجیتالی است و دنیای بازی و واقعیت را ترکیب و شبیهسازی میکند.
این دنیا در حال توسعه است و در حال حاضر نمیتوانیم در مورد اینکه چگونه وارد متاورس شویم یا در این فضا کسب و کارمان را توسعه دهیم، به قطعیت صحبت کنیم. بلکه باید برای آن سناریو تعریف کنیم؛ چون هنوز استانداردی برای آن تعریف نشده است. اما چه قبول کنیم و چه نه، متاورس مشاغل را تحت تاثیر قرار میدهد و حتی مشاغل جدیدی معرفی میکند!
اگر تا به حال به این موضوع علاقهمند شدهاید، میتوانید مقاله چگونه وارد متاورس شویم؟ را بخوانید و وارد این دنیای بی انتها شوید.
مشاغل جذابی که دنیای وب ۳ به وجود آورده است!
با به روی کار آمدن متاورس، این ترند جدید دنیای دیجیتال، مشاغل متفاوت و جدیدی هم به وجود آمدهاند. برخی از مشاغل هم فرصتهای خوبی برای علاقهمندان به این عرصه فراهم کردهاند. مثلا طراحان گرافیک، برنامهنویسها و هنرمندان میتوانند درآمدهای کلانی از دنیای وب ۳ داشته باشند.
یکی از مشاغل جالبی که با پیشرفت اینترنت به وجود آمده است، کارآگاهی در وب یا اوسینت است. در این شغل اطلاعات مختلف یک شخص خاص از سطح وب جمعآوری میشود. چون در حال حاضر افراد در شبکههای اجتماعی مختلفی فعال هستند و تصاویر، ویدئوها و حتی جملاتی که منتشر میکنند، بازتابی از شخصیت آنها است. به همین دلیل برای شناخت افراد یا جمعآوری اطلاعات کافی میتوان به راحتی به کارآگاهان وب اعتماد کرد.
از آنجایی که افراد به خواست خودشان در فضای open source فعالیت میکنند و تجربیاتشان را به اشتراک میگذارند، این کار کاملا قانونی است. یک ایده راحت و قابل انجام برای این کار، تحقیق در مورد خواستگار در فضای وب است. کاری که تا به حال توسط افراد زیادی هم انجام شده است!!
جستجو در شبکههای اجتماعی مختلف و دیدن دادهها و مطالبی که به اشتراک گذاشته شده است، شناسایی افراد، روانشناسی آنلاین مشتری و مصرفکننده و یافتن پرسونای مشتری خیلی راحتتر است.
علاوه بر این مشاغل هنری و تولید محتوای دیجیتالی در آینده ارزش زیادی خواهد داشت. کما اینکه در حال حاضر هم خیلی از هنرمندان با تولید آثار خودشان و فروش آنها به صورت NFT به درآمدهای فوقالعادهای رسیدهاند. از آنجایی که مالکیت معنوی آثار به کمک تکنولوژی بلاکچین به خوبی حفظ میشود، تولید محتوا و آثار در فضای وب ۳ و عصر متاورس را داغتر میکند.
برای اینکه با مشاغل این دنیای پر از فرصت بیشتر آشنا شوید، حتما مقاله همه چیز در مورد دنیای متاورس را ببینید.
کسب درآمد از متاورس به روشهای مختلف!
آیا میدانید مشاغل متاورس چیست؟ و چگونه میتوان کسب درآمد کرد؟
درآمدزایی از متاورس به مشاغلی مانند طراحی گرافیک و برنامهنویسی محدود نمیشود. شما حتی از فروش اطلاعات شخصی خودتان هم میتوانید درآمد داشته باشید. در حال حاضر هم خیلی از اطلاعات شما در دست شرکتهای بزرگی مانند گوگل، متا (فیسبوک سابق) و … قرار دارد.
اطلاعات سلامت بدن شما که توسط اپل واچ ثبت و ضبط شده است، برای شبیه سازی دوقلوی دیجیتالی شما در وب مفید خواهد بود! شرکتهای بزرگ high tech که در زمینه پزشکی و سلامت فعالیت میکنند، به بیگ دیتا یا کلان داده برای آنالیز اطلاعات سلامت در حجم وسیع نیاز دارند.
بنابراین فروش اطلاعات شخصی و سلامتی شما برای شرکتهای مختلفی که قصد فعالیت جدی و همه جانبه را در دنیای وب دارند، برای شما درآمد به همراه خواهد داشت. به خصوص اطلاعاتی که اشتراکگذاری آن در فضای open source قابل دسترس نیست.
فروش اطلاعات شخصی به عنوان یکی از مشاغل آینده در حوزههای مختلف اتفاق میافتد و مثال ما در مورد پزشکی و سلامتی، تنها یکی از این موارد بود.
تور لیدر مجازی!
برای سفر به یک شهر یا کشور خارجی به تور لیدر نیاز داریم یا حداقل قبل از سفر کلی جستجو میکنیم و اطلاعات کافی در مورد مقصد جمعآوری میکنیم، اما برای سفر در فضای مجازی به این کارها نیازی نداریم. کافی است یک عینک VR یا واقعیت مجازی به چشم بزنیم و به پاریس سفر کنیم.
ارتباط ما با تور لیدر یا دوستی که پاریس را میشناسد و میخواهد آن را به ما نشان دهد دیگر به صورت تماس تصویری و لایو نیست! ما به طور کاملا تعاملی و واقعی در یک فضای سه بعدی همدیگر را میبینیم و در بین آثار تاریخی و دیدنیهای شهر پاریس میگردیم!
به این صورت آژانسهای مسافرتی میتوانند مسافران بیشتری را از این طریق جذب کنند. چون افراد حتی به خارج شدن از منزل هم نیازی ندارند و میتوانند به طور کاملا واقعگرایانه به هر شهر و کشوری که خواستند سفر کنند. با هزینه خیلی کمتر!
آیندهپژوهان معتقد هستند رخ دادن این اتفاق نسبت به اتفاقات دیگری که پیشبینی میشود بسیار بیشتر است. چون به زیرساختهای عجیب و غریبی نیاز ندارد و میتوان به راحتی آن را عملی کرد.
تحلیلگر کامپیوترهای کوانتومی
همانطور که گفتیم فعالیت در وب ۳ و متاورس به پردازش حجم زیادی از اطلاعات و دادهها نیاز دارد. این اتفاق با کامپیوترهای کوانتومی امکانپذیر است. البته این کامپیوترها در اختیار همه کمپانیها حتی خیلی از کمپانیهای high tech قرار ندارد و تنها برخی از شرکتها مانند گوگل توانستهاند به این کامپیوترها دسترسی داشته باشند.
اما در آینده نه چندان دور و با راه پیدا کردن این کامپیوترها به بازار، به تحلیلگرهایی نیاز داریم که بتوانند با کامپیوترهای کوانتومی کار کنند و حجم زیادی از اطلاعات را پردازش کنند.
همانطور که از طریق ابزارهایی مثل گوگل سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس میتوان وبسایت را تحلیل کرد، کامپیوترهای کوانتومی توانایی تحلیل اتفاقات پیچیدهتری را دارند. کامپیوترهای کوانتومی به تحلیلگرهایی نیاز دارند که بتوانند حجم زیادی از اطلاعات افراد و دادههای شخصی را تحلیل کنند.
اهمیت دیتا در عصر متاورس چیست؟ تفکیک دیتای تمیز و کثیف!
به طور کلی دو نوع دیتا در دنیای وب و دیجیتال وجود دارد:
- دیتای تمیز: دیتا یا اطلاعاتی که مفید است یا به درد میخورد.
- دیتای کثیف: اطلاعاتی که مفید نیستند.
وقتی در یک بیزینس یا کسب و کار با حجم زیادی از اطلاعات مواجه میشویم، بخشی از این دادهها مفید هستند و مورد استفاده قرار میگیرند و خیلی از این اطلاعات به درد نمیخورند و مثل زباله هستند. اما امکان بازیافت اطلاعات کثیف وجود دارد. بنابراین به افرادی نیاز داریم که دیتاهای پِرت را بازیافت کنند و از آنها خروجیهای مفید و بیزینسی به دست بیاورند.
وکلای دیجیتالی در عصر متاورس و دنیای دیجیتال
وقتی میتوان فیلم و عکسهای قلابی، فیک و فتوشاپ شده را در فضای مجازی و آنلاین منتشر کرد، حتما باید افرادی وجود داشته باشند که پیِ این قضیه را بگیرند. به همین دلیل به افرادی مثل وکیل دیجیتال نیاز داریم.
البته مسئله فقط تشخیص تصاویر فتوشاپ شده نیست. چون این کار خیلی سخت و پیچیده نیست. مسئله پیشرفت فوقالعاده هوش مصنوعی است که تشخیص کپی از اصل را به یک امر سخت و حتی غیرممکن تبدیل کرده است.
وقتی با دیپ فیک – ویدئوهای فیک و شبیه سازی شدهای که با اصل مو نمیزنند و اصلا قابل تشخیص نیستند – مواجه میشویم، ممکن است این اتفاق باعث از دست رفتن یک زندگی یا کسب و کار شود. اصلا از این قضیه راحت رد نشوید. هوش مصنوعی آنچنان قدرتی در جعل کردن اتفاقات واقعی دارد که ممکن است به نقطهای برسیم که نتوانیم واقعیت را از دروغ تشخیص دهیم.
به همین دلیل به وکیلهای دیجیتالی نیاز داریم که توانایی تحلیل این اتفاقات و تشخیص درست از غلط یا اصل از فیک را دارند. این وکیلها میتوانند با کارآگاهان داده که در موردشان صحبت کردیم، همکاری داشته باشند و بخش زیادی از کارشان با یکدیگر همپوشانی دارد.
همانطور که دانش در سالهای گذشته به دانشهای میان رشتهای تبدیل شده است، خیلی از مشاغل در آینده هم میان رشتهای خواهند بود. یعنی دیگر یک نفر فقط مهندس کامپیوتر نیست، فقط وکیل نیست یا فقط پزشکی بلد نیست. بلکه در حوزههای مختلف دیجیتالی هم تخصصهایی دارد.
کسب درآمد از بازیهای دیجیتالی
بازیهای آنلاین و سه بعدی مختلفی در حال حاضر وجود دارند که طرفداران زیادی هم در سرتاسر دنیا دارند. میتوان با انجام این بازیها کسب درآمد کرد. یکی از بهترین مثالهایی که میتوانیم بزنیم، بازی بلاکچینی sorare است. جالب است بدانید که این بازی معادل بازی با کارتهای فوتبالی است که در دوران بچگی انجام میدادیم.
بازی sorare به این صورت است که بازیکنان فوتبال در هر فصل از لیگ فوتبال یک کارت منحصر به فرد از جنس NFT دارند که هیچ وقت تکرار نمیشود و تنها یکی از آن وجود دارد. این کارتها با افت و خیز موقعیت تیمها و بازیکنان ارزش پیدا میکنند یا از ارزش آنها کم میشود. وقتی بازیکنان به لیگهای دسته دو یا دسته یک ورود پیدا میکنند، ارزش این کارتها بیشتر میشود.
معاملهگری از این طریق میتواند به یک کسب و کار تبدیل شود. اما چه افرادی میتوانند از این طریق کسب درآمد کنند؟ آنالیزورها یا افرادی که میتوانند ستارههای دنیای دیجیتال را پیشبینی کنند.
مثلا فرض کنید از همه بازیکنان فوتبال چه قوی و چه ضعیف کارتهای NFT تهیه شود. اگر به اخبار فوتبال، صحبت سر مربیها و تحلیلگران و آنالیزورها به خوبی گوش دهیم، میتوانیم ستارههای آینده فوتبال را شناسایی کنیم. اگر کارتهای مربوط به این بازیکنان را بخریم میتوانیم با پیشرفت آنها و افزایش ارزش این کارتها، به سود خوبی برسیم.
پس افرادی که در دنیای بازیهای دیجیتالی و آنلاین غرق شدهاند وقتشان را به بطالت نمیگذرانند. بلکه این افراد میتوانند در آینده درآمد خیلی خوبی به دست آورند.
روشهای درآمد از بازی میتواند به شکل استریم کردن – یعنی نمایش بازی به صورت آنلاین و live و نشان دادن تکنیکهای بازی – و دریافت هزینه باشد. پس اگر توانایی خوبی در بازی دارید، میتوانید از این فرصت برای درآمدزایی استفاده کنید.
طراحی ژنتیک در بازیهای متاورسی!
یکی از جدیدترین پروژههایی که در دنیای دیجیتال ایجاد شده است، پروژه یا بازی گربههای مجازی یا Cryptokitties است. در این پروژه گربهها از طریق DNA، شبیه سازی میشوند. این DNA یونیک است و از یک نسل به نسل دیگر منتقل میشود. یعنی وقتی گربهها در بازی فرزندآوری میکنند، ژن آنها به بچههایشان منتقل میشود. بنابراین هر چه DNA بهتری طراحی کرده باشید، در سطوح یا level های بعدی بازی موفقیتهای بیشتری به دست میآورید.
شاید این بازی در ظاهر عجیب و مسخره به نظر برسد، اما این تنها پیش زمینهای از دنیای سه بعدی در آینده است. همه متاورسهایی که به وجود آمدهاند و بلاکچین مخصوص به خودشان را دارند، با هم ادغام و یکپارچه میشوند. مثلا شاید بتوانیم از گربههای شبیه سازی شده در بازی Cryptokitties در Decentraland استفاده کنیم.
جهانهای متاورسی فعلا به صورت مستقل و جداگانه هستند. اما در آینده نه چندان دور درصد بالایی از آنها قابلیت انتقال دیتا دارند و میتوان اطلاعات، آواتارها و چیزهای دیگر را از این متاورس به متاورس دیگر منتقل کرد.
حرف آخر
دنیای فردا پیشرفتهتر از چیزی است که تصورش را بکنیم. شاید اتفاقاتی رخ دهد که امروز هیچ ایده یا تصوری در مورد آن نداریم. به هر حال مشاغل باید تا چند سال آینده برای ورود به این دنیا آماده باشند. به نظر شما این تکنولوژی تا چه حد وارد کشور ما میشود؟ اصلا لازم است مشاغلی که داخل کشور فعالیت میکنند حساب خاصی روی عصر متاورس باز کنند؟
سوالات پرتکرار
Metaverse یک دنیای دیجیتالی سه بعدی، تعاملی و واقعگرایانه را توصیف میکند که فراتر از دنیایی است که در آن زندگی میکنیم. این مفهوم توسط نیل استفنسون در سال ۱۹۹۲ در رمانی به نام “سقوط برف” ابداع شد و توسط ارنست کلین در رمان “بازیکن یک آماده” بیشتر مورد بررسی قرار گرفت. این دنیای مجازی از طریق هدستهای واقعیت مجازی، عینکهای واقعیت افزوده، گوشیهای هوشمند، رایانههای شخصی و کنسولهای بازی قابل دسترسی خواهد بود.
متاورس فقط یک دنیای بازی است و هیچ کاربردی در دنیای واقعی ندارد. پلتفرمهای متاورس چیزی فراتر از یک بازی ویدیویی است و مردم از این فضا برای کار و به عنوان راهی برای افزایش درآمد استفاده میکنند.
۱. ساخت، کاوش و بازی در جهانهای مجازی سه بعدی
۲. ملاقات با همکاران و دوستان از هر جای این جهان
۳. ساخت آواتار سه بعدی یا دوقلوی مجازی
۴. خرید و سرمایهگذاری زمین مجازی یا انواع NFT
۵. کسب درآمد، آموزش آنلاین در فضای سه بعدی، برگزاری کنسرت و حتی عروسی
سرمایهگذاری در متاورس یک اتفاق کاملا ریسک پذیر است. افرادی که چند سال پیش یک زمین در دیسنترالند خریدند، سود بزرگی کردند. اما مشخص نیست که خرید زمین در حال حاضر سود هنگفتی به همراه داشته باشد.
وب نسل ۳، پایه و اساس متاورس است. به همین دلیل نمیتوان آن را به شخص خاصی متعلق دانست؛ گرچه شرکتهای زیادی در حال ساخت متاورسهای مخصوص به خودشان هستند. اما اصل و اساس این برنامهها غیرمتمرکز بوده و مبتنی بر بلاک چین است که از داراییهای دیجیتال کاربران پشتیبانی میکند.
۰ نظر